Knjiga: Atomske navike

Atomske navike - Fiumed

O navikama i kako na njih utjecati napisano je vjerojatno na tisuće knjiga. Nekoliko njih sam imao prilike pročitati, ali knjiga koju vam predstavljam u ovom članku je svakako, za sada, moj favorit na temu navika.

Knjigu koju je napisao američki autor James Clear pročitao sam prvi put u orginalnom izdanju na engleskom jeziku prije 3 godine. Knjiga mi je bila zanimljiva i brzo sam je pročitao. No, osim razonode čitanja dobro napisane knjige, vrjedniji su mi se pokazali predloženi savjeti i upute autora kako razviti dobre navike, odnosno izbaciti one loše. Jako sam se razveselio kada sam saznao da je knjiga prevedena na hrvatski jezik, što je svakako čini dostupnijom ljudima na našem govornom području.

Autor je knjigu o navikama napisao potaknut vlastitim iskustvom, ali uz vrlo temeljito istraživanje dostupne literature iz neuroznanosti i psihologije. Meni je to knjigu učinilo vjerodostojnijom i konkretnijom. Kao mladić, James Clear je pretpio težu ozljedu glave koja je preokrenula njegov život. Kako bi se uspješno vratio sportu i studiranju, mora je napraviti značajne promjene u svome životu. Usredotočio se na razvijanje dobrih navika. Navike je opetovano ponavljao i pretvorio u automatske radnje čiji su se pozitivni učinci višestruko povećavali tijekom vremena.

Skup naših navika, dobrih i loših, zapravo određuje tko smo kao osoba. Da bismo postali najbolja verzija sebe moramo rasti, korigirati svoja uvjerenja i nadograđivati svoj identitet. Navike imaju moć promijeniti naša uvjerenja i pomoći nam da postanemo ono što želimo.

James Clear, autor knjige “Atomske navike”

Autor definira atomske navike, kao male navike koje su dio većeg sustava. Takve navike, premda se na početku može činiti da daju beznačajne rezultate, dugoročno dovode do značajnog napretka. Ima smisla, zar ne? Kada pogledate, za sve vrijedno u životu potrebno je nešto vremena, ponavljanja, upornosti i povjerenja u proces. Nažalost mnogo puta većina nas se odmah usredotoči na krajnji željeni rezultat, pa smo brzo razočarani ili čak odmah odustanemo prije nego što smo i krenuli s usvajanjem navike koja nas na kraju može dovesti do rezultata. Ali, kao što kažu, i uspon na Everest počinje prvim korakom i zapravo je nakon toga samo serija uzastupnih pojedinačnih koraka.

Svi zasigurno imamo neke loše navike za koje smo svjesni da štete našem zdravlju poput npr. loše prehrane ili premalo kretanja. Tu su isto tako i radne navike poput lošeg planiranja i rada uz distrakcije koje vode do slabijih poslovnih rezultata. Loše navike vode do nezadovoljstva u životu, a u krajnosti i do mnogih bolesti, uključujući i probleme s mentalnim zdravljem. Pozitivne navike imaju suprotan učinak.

Ako želite raditi na sebi, usvojiti navike koje ste oduvijek htjeli ili pak riješiti se onih za koje znate da vam štete, neka vaš prvi korak prema vrhu tog Everesta bude ova knjiga.
Knjigu možete posuditi u knjižnici ili je kupiti za manje od 150 kuna u većini knjižara*:
Naslov: Atomske navike
Autor: James Clear
Nakladnik: Centar za osobnu izvrsnost

Bonus

Ako vam se svidi ova knjiga te pristup i ideje njenog autora, onda vam svakako mogu preporučiti da se pretplatite na njegov 3-2-1 newsletter. Newsletter je besplatan i stiže jedanput na tjedan u vaš email inbox. Svaki email je kratak i strukturiran te donosi odlične citate o kojima ćete dugo razmišljati. Napomena: newsletter je na engleskom jeziku, ali čak i ako ne baratate njime, uvijek sadržaj možete brzo prevesti s alatom kao što je Google Translate.

*Važno mi je naglasiti da niti ja kao autor ovog članka, niti Zdravstvena ustanova Fiumed nemamo nikakvog financijskog ili bilo kojeg drugog interesa u preporuci ove knjige, osim iskrene želje za dobrim savjetom i preporukom.

Objavljeno

Što dalje?

Podijelite članak s drugima
Upišite se u naš newsletter
Primite obavijest u Vaš inbox čim objavimo novi članak
Primite obavijest u Vaš inbox čim objavimo novi članak
Istražite druge objave