Vježbe disanja – interaktivni vodič

Fiumed vježbe disanja

Ono što sigurno znam o vama je da sada dišete. I da ste upravo postali svjesni svoga disanja, koje najčešće uopće ne primjećujete.

Disanje je proces koji se odvija automatski, poput rada vašeg srca, bez potrebe za svjesnom kontrolom. Ali, za razliku od drugih automatskih funkcija ljudskog tijela, disanje možete direktno kontrolirati. Ako na disanje usmjerite svoju pažnju, možete ga svjesno usporiti ili ubrazati ili pak udahnuti više ili manje zraka.

Mnogi od nas su tijekom dana rijetko svjesni načina na koji dišu. Često nam iz tog razloga način na koji dišemo u određenoj situaciji odmaže, tj. može dodatno pogoršati naše stanje. Tipično, kada smo anksiozni, agitirani ili pod stresom, dišemo plitko i brzo. Takav način disanja remeti ravnotežu plinova u krvi te može izazvati fizičke promjene u tijelu i pogoršati osjećaj tjeskobe. S druge strane, svjesno i kontrolirano disanje može poboljšati mnoge od ovih simptoma.

Kontrolirano disanje može uzrokovati pozitivne fiziološke promjene u našem tijelu i umu koje, između ostalih, uključuju:

  • sniženje krvnog tlaka i otkucaja srca
  • smanjenje razine stres hormona u krvi
  • uravnotežene razine kisika i ugljičnog dioksida u krvi
  • osjećaj smirenosti i blagostanja
  • povećanje koncentracije

Vježbe disanja

Vježbe disanja pomažu vam da se fokusirate na sporo, duboko disanje te se oslobodite ometajućih misli i emocija. Vježbe disanja možete provoditi po potrebi, npr. kada se nađete u stresnoj situaciji. Tada vam tehnike disanja mogu poslužiti kao svojevrsna uvijek dostupna i brza samopomoć. Međutim još veću korist od vježbi disanja osjetit ćete ako ih prakticirate svaki dan.

Prije nego započnete s vježbama disanja, upoznajte se ponovno s vašim dahom i načinom disanja vašeg tijela. Od kuda proizlali vaš udah? Iz pokreta trbuha tj. dijafragme ili prsišta?
Pronađite mirno i udobno mjesto za sjedenje ili ležanje. Jednu ruku stavite na prsa, a drugu na trbuh. Dišite normalno.
Vjerojatno ćete na početku primijetiti kako se vaša gornja ruka pomiče više od donje. Vaš cilj je disati trbušno tako da gornja ruka ostane mirna, a donja se pomiče kako se trbuh diže i spušta. Polako udahnite kroz nos, dopuštajući da se vaš trbuh potpuno raširi. Zatim polako izdahnite kroz usta ili nos, ako vam tako više odgovara. Sa svakim udahom dopustite da napetost u vašem tijelu nestane.

Već ova jednostavna vježba u kojoj se družite sa svojim disanjem može biti dovoljna da se osjećate bolje. Dodatnu nadogradnju i korist donijet će vam posebne tehnike disanja kod kojih faze disanja, poput udaha i izdaha, imaju specifično trajanje. Postoje brojne tehnike disanja koje mogu imati različite učinke na vaše tijelo i um, poput tehnike 4-4-4-4 (udahnite kroz 4 sekunde, zadržite dah 4 sekunde, izdahnite kroz 4 sekunde, zadržite dah 4 sekunde).

Interaktivne online vježbe disanja

Kako bismo vam olakšali upoznavanje i praksu različitih tehnika disanja, izradili smo web stranicu s alatom za vježbe disanja. Na web stranici disanje.fiumed.hr pronaći ćete četiri različite tehnike disanja koje, uz objašnjenja, nude i interaktivnu animaciju koja vas vodi kroz vježbe disanja.

Pogledajte kratki video kako biste saznali više o interaktivnom alatu za disanje – disanje.fiumed.hr

Preporučujemo vam da tehnike disanja izvodite barem jedanput na dan kroz 5 minuta. Na taj način ćete svakako ostvariti bolje i dugoročnije rezultate nego da vježbe disanja izvodite samo po potrebi. Pokušajte za test barem kroz tjedan dana biti dosljedni u prakticiranju svjesnog disanja jedanput na dan. Zbilja nemate ništa za izgubiti, jer ionako dišete :), a vjerujem da će vas ugodno iznenaditi pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje, reakcije i opću dobrobit.

Objavljeno

Što dalje?

Podijelite članak s drugima
Upišite se u naš newsletter
Primite obavijest u Vaš inbox čim objavimo novi članak
Primite obavijest u Vaš inbox čim objavimo novi članak
Istražite druge objave